6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR NAMAZIN FARZLARI ÖRNEK KELİME OYUNU
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR NAMAZIN FARZLARI ÖRNEK KELİME OYUNU oyna. Bilgini test et. NAMAZIN FARZLARI KONUSUNDAKİ bilginizi test edebileceğiniz eğlenceli bir online oyun daha. Derslerinizde öğrencilerinize uygulayabileceğiniz harika dini oyunlar. Derslerde öğrencileri gruplara ayırıp, yarışma şeklinde de işleyebilirsiniz. Öğrencilerin ilgisini çekebilecek ve tekrar etmelerini sağlayacak güzel bir dini oyun. NAMAZ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR NAMAZIN FARZLARI ÖRNEK KELİME OYUNU ile bilgilerini kontrol et tekrar et ve eğlen.
Bu oyunu oynayarak öğrencilerin NAMAZIN FARZLARI , NAMAZ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR konularında bilgilerini pekiştirmeleri hedeflenmektedir.
3.1. Namazın Farzları
Namaz kılabilmek için yapılması gereken hazırlıklara namazın dışındaki farzlar (şartlar) denir. Namazın dışındaki şartlar altıdır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1. Hadesten Tahâret: Hades, bazı ibadetlerin yapılmasına engel olan dinî açıdan temizlenmeyi gerektiren manevi kirlilik anlamına gelir.(1) Tahâret ise temizlik demektir. Hadesten tahâret, kişinin duruma göre abdest alması, gusletmesi ya da teyemmüm almasıdır.
2. Necâsetten Tahâret: Necâset, vücutta, elbisede ya da namaz kılınacak yerde bulunan pislik anlamına gelir. Necâsetten tahâret, bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması demektir.
3. Setr-i Avret: Namazda, vücudun başkalarına gösterilmesi yasak olan yerlerinin örtülmesi demektir. Namaz kılarken kadınların el, ayak ve yüz dışında tüm vücudunu örtmeleri; erkeklerin ise en az göbekleri ile diz kapaklarının altına kadar olan yerleri örtmesi setr-i avretin gereğidir.
4. İstikbâl-i Kıble: Namazı kılarken Kâbe’nin olduğu yöne doğru dönmektir. Dünyanın neresinde olursa olsun bütün Müslümanlar, namazlarını kılarken Kâbe’ye dönerler. Kâbe bizim kıblemizdir.
5. Vakit: Dinimizde her namazın vakti içinde kılınması gerekir. Vakti girmeden namaz kılınmaz. Ancak herhangi bir nedenle vakti içinde kılınamayan bir namaz daha sonra kaza edilir. Buna da kaza namazı denir.
6. Niyet: Hangi namazın kılınacağını bilmek ve namaz ibadetini Allah (c.c.) için yapmayı kalben dilemektir. Namaza başlarken niyet etmek şarttır ancak niyetin sözle yapılması zorunlu değildir. Niyetin dil ile ifade edilmesi güzel bir davranış olarak görülmüşse de kalben niyet etmek yeterlidir.
Her ibadeti olduğu gibi namaz ibadetini yerine getirirken de uyulması zorunlu olan bazı kurallar vardır. Namazın sahih yani geçerli olması için bu kuralların yerine getirilmesi şarttır. Namaz esnasında yerine getirilmesi zorunlu olan bu kurallara namazın içindeki farzlar (şartlar) denir. Namazın içindeki şartlar altı tanedir:
1. İftitah Tekbiri: Namaza başlarken söylenen ve “Allah’ı yüceltme ve saygı” anlamına gelen “Allahu Ekber” ifadesidir.(1)
2. Kıyam: Kur’an-ı Kerim’den sure veya ayetler okumak için namazın başlama tekbiriyle rükûsu arasında ayakta durmak demektir.(2) Ancak hastalık, yaşlılık vb. sebeplerle ayakta duramayacak olanlar, namazlarını oturarak kılabilirler.
3. Kıraat: Namazda ayakta iken Kur’an-ı Kerim’den yeterli miktarda sure veya ayetler okumaktır.(3) Namaz kılan kimsenin, bir miktar Kur’an okuması farzdır. Okunacak miktar kısa bir ayet de uzun ya da kısa bir sure de olabilir. Kıraat, namazda ayakta iken yapılır.
4. Rükû: Namazda, kıraatten sonra elleri dizlerin üzerine koyup tespih dualarını okumak için eğilmeye denir.(4)
5. Secde: Namazda alnı, burnu, elleri, dizleri ve ayak parmaklarını yere koyup orada Allah’ın (c.c.) yüceliğini Hz. Peygamber’in (s.a.v.) öğrettiği dualarla anmaktır.(5) Namaz kılınırken her rekâtta iki secde yapılır.
6. Kâde-i Âhire: Namazın sonunda “Ettehiyyatü” duasını okumak için oturmaktır.
Yeni etkinliklerden anında haberdar olmak için ve daha fazlası için
Facebook sayfamızı beğenebilirsiniz: https://www.facebook.com/resulsahinercom/
Twitter‘dan takip edebilirsiniz: https://twitter.com/resulsahiner
Etkinliklerden Anında Haberdar olmak İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.